CAK helpt steeds meer gemeenten met aanpak schulden
Werkenden met schulden zijn voor gemeenten vaak een onzichtbare groep. Inmiddels hebben 80 gemeenten met hulp van het CAK deze groep binnen hun gemeente in kaart weten te brengen. Geïnteresseerde gemeenten kunnen een aanvraag doen.
Het startte in Amsterdam vorig jaar zomer met een pilot van 15 mensen. Inmiddels heeft de gemeente samen met het CAK alle Amsterdammers in kaart gebracht die voor de regeling wanbetalers zijn aangemeld. Met zo’n 2000 daarvan gaat de gemeente als eerste aan de slag. Het NRC Handelsblad van zaterdag 8 februari deed verslag hoe de Amsterdamse aanpak navolging heeft gekregen in andere gemeenten.
Want ondertussen heeft het CAK met 80 gemeenten gegevens over wanbetalers gedeeld. “Dat is ongeveer de helft van al onze wanbetalers,” zegt Daan Hoefsmit, plaatsvervangend bestuursvoorzitter van het CAK, in het NRC. Het bijzondere is dat de gegevens ook inzicht geven over werkenden met problematische schulden. Gemeenten willen deze mensen graag helpen, maar hadden nooit zicht op deze groep. Het CAK kent deze mensen vaak wel, omdat ze in de regeling wanbetalers zitten.
Het uitwisselen van gegevens tussen CAK en gemeenten was echter lange tijd wettelijk niet toegestaan. Maar sinds 1 juli 2017 is in de Zorgverzekeringswet een bepaling opgenomen dat gegevens mogen worden gedeeld met gemeenten. Steeds meer gemeenten maken gebruik van deze mogelijkheid.
Hoe vraagt u als gemeente een overzicht aan?
Stuur een e-mail naar [email protected]. Wij sturen u dan binnen enkele werkdagen een aanvraagformulier.