Regeling zorgverzekeringswet
De regeling zorgverzekeringswet in cijfers
Regeling wanbetalers
Mensen die zes maanden of langer geen zorgpremie betalen, worden door hun zorgverzekeraar bij het CAK aangemeld voor de regeling wanbetalers. Zij betalen dan geen premie meer aan hun zorgverzekeraar, maar een bestuursrechtelijke premie aan ons. Zij blijven wel verzekerd bij hun zorgverzekeraar. Mensen worden afgemeld als de schuld bij de zorgverzekeraar is opgelost, of als een betalingsregeling met de zorgverzekeraar is getroffen.
Regeling onverzekerden
Op een paar uitzonderingen na, moet iedereen die in Nederland woont of werkt een zorgverzekering hebben. Wij verzoeken mensen zonder verzekering om er een af te sluiten. Doen zij dit niet? Dan sluiten wij een zorgverzekering voor hen af.
Gemoedsbezwaarden
Gemoedsbezwaarden hoeven zich vanwege hun geloof of levensovertuiging niet te verzekeren voor zorgkosten. Zij betalen een bijdragevervangende belasting aan de Belastingdienst. Wij registreren gemoedsbezwaarden en storten een bedrag - gelijk aan de betaalde belasting - op een rekening per huishouden. Gemoedsbezwaarden dienen declaraties voor zorgkosten in bij het CAK. Wij beoordelen deze en betalen vergoedingen uit.
Regeling onverzekerbare vreemdelingen
Vreemdelingen zonder verblijfsvergunning kunnen in Nederland geen zorgverzekering afsluiten. Zij hebben wel recht op zorg als dat medisch noodzakelijk is. Zorgverleners kunnen de gemaakte kosten bij ons declareren als zij deze niet kunnen innen bij degene die de zorg ontving.
Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden
Heeft iemand geen zorgverzekering terwijl dat wel zou moeten? Dan heeft diegene toch recht op zorg als dat medisch noodzakelijk is. Soms kan de persoon die de zorg heeft ontvangen de kosten niet (gedeeltelijk) zelf betalen. Als zorgverleners hierdoor inkomsten verliezen, dan kunnen zij via deze regeling subsidie aanvragen. Wij beoordelen de subsidieaanvraag en keren het subsidiebedrag uit.