Voor welke hulp of ondersteuning betaal ik een eigen bijdrage?
Er zijn verschillende soorten hulp of ondersteuning die onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vallen. Bijvoorbeeld:
- begeleiding
- beschermd wonen
- dagbesteding
- hulpmiddelen en voorzieningen
- hulp bij het huishouden
- ondersteuning van de mantelzorg
Dit zijn meestal maatwerkvoorzieningen: hulp voor u persoonlijk. Hiervoor mag de gemeente een eigen bijdrage aan u vragen. U betaalt deze eigen bijdrage aan ons, het CAK.
Vormen van hulp of ondersteuning
Begeleiding
Begeleiding is hulp in het dagelijks leven, waardoor u zelfstandig kunt blijven wonen. Bijvoorbeeld woonbegeleiding, hulp bij de opvoeding, of hulp om gedragsproblemen te verminderen. Begeleiding is één-op-één-ondersteuning. Begeleiding in een groep noemen we meestal dagbesteding.
Dagbesteding
Dagbesteding is hulp bij een zinvolle invulling van uw dag. Zorgaanbieders bieden activiteiten en programma’s aan voor mensen met een beperking.
Beschermd wonen
Woont u in een instelling voor beschermd wonen? Deze zorg valt onder de Wmo, maar de eigen bijdrage is hetzelfde als voor de Wet langdurige zorg (Wlz).
Heeft u een persoonsgebonden budget voor beschermd wonen? En ontvangt u deze zorg thuis? Dan betaalt u een eigen bijdrage voor ondersteuning vanuit de Wmo.
Hulpmiddelen en voorzieningen
Hulpmiddelen en voorzieningen zijn bijvoorbeeld:
- Een scootmobiel of driewielfiets.
- Vervoersvoorzieningen zoals collectief vervoer.
- Een woningaanpassing zoals een traplift of douchestoel.
Hulp bij het huishouden
Hulp bij het huishouden is hulp bij het schoonhouden van uw huis. Bijvoorbeeld schoonmaken, opruimen en bedden opmaken. Uw gemeente bepaalt het tarief voor hulp bij het huishouden.
Mantelzorg
Uw gemeente kan mantelzorgers op verschillende manieren ondersteunen. Bijvoorbeeld met advies of vervangende ondersteuning. Voor vervangende ondersteuning kan uw gemeente een eigen bijdrage vragen.
Let op
De meeste hulp of ondersteuning die de gemeente aanbiedt, valt onder de eigen bijdrage Wmo van maximaal € 21,- per maand. In een enkel geval vraagt uw gemeente nog een aparte bijdrage in de kosten. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met het Wmo-loket van uw gemeente.
Zelf online regelen
- Aanpassing van de eigen bijdrage aanvragen
- Adres wijzigen
- Als bewindvoerder of curator een cliënt aanmelden.
- Automatisch betalen via incasso machtiging
- Betalingsregeling aanvragen
- Bezwaar maken tegen onjuiste zorggegevens
- Eigen bijdrage zelf berekenen
- Gegevens van mijn partner of huishouden wijzigen of doorgeven
- Rekeningnummer wijzigen of doorgeven