Hoe ver terug mag het CAK een eigen bijdrage in rekening brengen?
Als uw zorg is gestart, dan ontvangt u een factuur voor de eigen bijdrage. Dat gebeurt meestal binnen enkele maanden. Soms duurt dit langer. Bijvoorbeeld omdat we nog niet alle gegevens hebben om uw eigen bijdrage te berekenen. Of omdat uw situatie is veranderd en we de eigen bijdrage daardoor moeten aanpassen.
Krijgt u hulp of ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Of zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dan betaalt u een deel van de kosten zelf: de eigen bijdrage. Er zijn regels voor het vaststellen en aanpassen van de eigen bijdrage. Daarbij zijn er 3 situaties:
Ik heb nog geen beschikking van het CAK gehad
Als u bij ons bent aangemeld voor zorg, dan stellen wij de eigen bijdrage per maand voor u vast. U krijgt hier van ons een brief over: de beschikking. Heeft u nog geen beschikking gehad, maar is de zorg al wel gestart? Dan moet u de eigen bijdrage voor die eerdere maanden zorg wel betalen.
Maximaal tot 1 jaar terug
Als u nog geen beschikking van ons heeft gehad, dan mogen wij de eigen bijdrage maximaal tot 1 jaar terug in rekening brengen. Daarbij rekenen we terug vanaf de eerste dag van de maand die op de beschikking staat.
Bijvoorbeeld: op de beschikking staat 2 januari 2025. We rekenen terug vanaf 1 januari 2025. We mogen de eigen bijdrage dan maximaal tot 1 januari 2024 in rekening brengen. Daarvoor niet meer.
Tip
Krijgt u een factuur voor meerdere maanden? En kunt u deze niet in één keer betalen? Bekijk dan de mogelijkheden voor een betalingsregeling.
Ik heb eerder al een beschikking van het CAK gehad en mijn gegevens zijn veranderd
Heeft u al langer zorg en al eerder een brief over de eigen bijdrage (beschikking) van ons gehad? En is er iets veranderd in uw gegevens, bijvoorbeeld uw inkomen of de soort zorg die u krijgt? Dan passen wij de eigen bijdrage voor u aan en krijgt u een nieuwe beschikking.
Maximaal tot 3 jaar terug
Bij een verandering van uw gegevens mogen wij de eigen bijdrage maximaal tot 3 jaar terug aanpassen. Daarbij rekenen we terug vanaf de eerste dag van de maand die op de beschikking staat.
Bijvoorbeeld: op de beschikking staat 2 januari 2025. We rekenen terug vanaf 1 januari 2025. We mogen de eigen bijdrage dan maximaal tot 1 januari 2022 in rekening brengen. Daarvoor niet meer.
Als blijkt dat u te veel eigen bijdrage heeft betaald, dan krijgt u geld terug. Heeft u te weinig betaald, dan moet u bijbetalen.
Tip
Krijgt u een factuur en kunt u deze niet in één keer betalen? Bekijk dan de mogelijkheden voor een betalingsregeling.
Het CAK doet een bijzondere correctie
Soms gaat er aan onze kant iets mis waar u niets aan kunt doen. Bijvoorbeeld bij een fout in het systeem. Als we dat corrigeren, dan verandert uw eigen bijdrage meestal ook.
Bijbetalen: maximaal tot 1 jaar terug
Doen wij een bijzondere correctie en moet u daardoor bijbetalen? Dan mogen wij de eigen bijdrage maximaal tot 1 jaar terug in rekening brengen. Soms kunnen we ook besluiten dat u helemaal niets hoeft bij te betalen.
Geld terug: maximaal tot 3 jaar terug
Doen wij een bijzondere correctie en krijgt u geld terug? Dan rekenen we maximaal tot 3 jaar terug. En sinds 1 januari 2023 kunnen we in heel bijzondere situaties ook besluiten om verder terug te rekenen. U krijgt dan meer geld terug.
Tip
Krijgt u een factuur en kunt u deze niet in één keer betalen? Bekijk dan de mogelijkheden voor een betalingsregeling.