Ik wil afgemeld worden bij het CAK. Wat kan ik doen?
Spreek een betalingsregeling af voor de schuld bij uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar meldt u dan voorlopig bij ons af. U betaalt aan uw zorgverzekeraar dan weer de normale zorgpremie. Plus het bedrag dat u samen afspreekt om uw schuld af te lossen.
Uw zorgverzekeraar meldt u definitief bij ons af wanneer u:
- uw hele schuld bij uw zorgverzekeraar hebt betaald; of
- een schuldenregeling afsluit waaraan uw zorgverzekeraar meedoet.
Betalingsregeling afspreken
U kunt met uw zorgverzekeraar of de deurwaarder een betalingsregeling afspreken. U betaalt de schuld dan in delen. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar of de deurwaarder.
Heeft u een betalingsregeling afgesproken? Dan meldt de zorgverzekeraar u bij ons af. U betaalt dan weer de gewone zorgpremie aan uw zorgverzekeraar. De hogere (bestuursrechtelijke) premie hoeft u dan niet meer te betalen aan ons.
Goed om te weten
Heeft u bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) nog een bedrag openstaan voor de bestuursrechtelijke premie? Dan hoeft u dit bedrag nadat u bent afgemeld niet meer te betalen.
Let op
Met de hogere (bestuursrechtelijke) premie betaalt u geen schuld af bij uw zorgverzekeraar. De hogere premie die u aan ons betaalt, dekt alleen de kosten voor zorg uit het basispakket van de zorgverzekering (Rijksoverheid.nl). De schuld bij uw zorgverzekeraar staat hier los van. Daar moet u dus zelf een betalingsregeling voor afspreken met uw zorgverzekeraar.
Hulp via de gemeente
Lukt het niet om de schuld bij uw zorgverzekeraar zelf op te lossen? Of heeft u meer schulden? Neem dan contact op met uw gemeente en vraag naar schuldhulpverlening.
Via de gemeente kan u mogelijk hulp krijgen van een schuldhulpverlener. Deze persoon maakt een overzicht van uw betaalproblemen. Ook krijgt u hulp bij het maken van afspraken over het aflossen van uw schulden.
Afmelding bij het CAK
Alleen uw zorgverzekeraar kan u afmelden voor de regeling betalingsachterstand zorgpremie. Dat gebeurt als u met uw zorgverzekeraar een betalingsregeling afspreekt. Dit kan een voorlopige (tijdelijk) of een definitieve afmelding zijn.
Als u voorlopig of definitief bent afgemeld hoeft u geen hogere bestuursrechtelijke premie meer te betalen aan ons. U betaalt dan weer de gewone zorgpremie aan uw zorgverzekeraar.
Voorlopige afmelding door zorgverzekeraar
U wordt voorlopig afgemeld als uw zorgverzekeraar akkoord gaat met:
- Een betalingsregeling voor de openstaande schuld.
- Een stabilisatieperiode van maximaal 8 maanden. In deze periode krijgt uw hulpverlener de tijd om uw schulden op een rij te zetten. Ook gebruikt hij deze tijd om een regeling voor te stellen.
Houdt u zich niet aan de betalingsregeling met uw zorgverzekeraar? Of lukt het uw schuldhulpverlener niet om in de stabilisatieperiode een schuldregeling af te spreken?
Dan meldt uw zorgverzekeraar u opnieuw bij ons aan. Dit betekent dat u ook weer de hoge bestuursrechtelijke premie moet betalen aan het CAK.
Definitieve afmelding door zorgverzekeraar
U wordt door uw zorgverzekeraar definitief bij ons afgemeld als:
- Het hele schuldbedrag bij uw zorgverzekeraar is afgelost.
- Uw zorgverzekeraar akkoord gaat met een (minnelijke) schuldregeling (Nibud.nl) of een schuldsanering (Juridischloket.nl).
Let op
Meldt uw zorgverzekeraar u binnenkort bij ons af? Houd er dan rekening mee dat u één maand dubbele lasten heeft. Dat komt omdat u onze premie in de maand zelf betaalt. Bij de zorgverzekeraar betaalt u uw zorgverzekering een maand vooruit.
Na de afmelding
U ontvangt een brief als uw zorgverzekeraar u definitief heeft afgemeld. Openstaande betaalverzoeken voor de bestuursrechtelijke premie via het CJIB hoeft u dan niet meer te betalen.
Heeft u te veel bestuursrechtelijke premie betaald?
Dan betalen wij het te veel betaalde bedrag terug aan uw uitkeringsinstantie of werkgever. Of u ontvangt het binnen 2 weken terug van het CJIB.