Uitleg over de Wmo
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan blijven meedoen aan de samenleving en zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen.
Algemeen
Video: De Wmo. Zo werkt het.
Bekijk de video De Wmo en het CAK. Zo werkt het. (YouTube, 2:10 min)
Tip
U kunt onze video met ondertiteling bekijken. Ga in de videospeler naar instellingen. En kies voor ondertiteling.
Voor welke hulp of ondersteuning Wmo betaal ik een eigen bijdrage?
Er zijn verschillende soorten hulp of ondersteuning die onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vallen. Bijvoorbeeld:
- begeleiding
- beschermd wonen
- dagbesteding
- hulpmiddelen en voorzieningen
- hulp bij het huishouden
- ondersteuning van de mantelzorg
Dit zijn meestal maatwerkvoorzieningen: hulp voor u persoonlijk. Hiervoor mag de gemeente een eigen bijdrage aan u vragen. U betaalt deze eigen bijdrage aan ons, het CAK.
Wmo aanvragen
Hoe vraag ik hulp of ondersteuning vanuit de Wmo aan?
Wilt u zelfstandig blijven wonen en heeft u daarbij hulp nodig? Of wilt u graag mensen blijven ontmoeten? Neem dan contact op met uw gemeente. Een medewerker van de gemeente komt dan bij u langs of nodigt u uit voor een gesprek. Samen kijkt u naar de problemen en mogelijke oplossingen.
- Eerst bekijkt de gemeente met u of er een eenvoudige oplossing is. Zoals hulp van een familielid, vrijwilliger of een algemene voorziening (bijvoorbeeld een maaltijdservice, vervoerspas of ontmoetingsochtend).
- Zijn deze voorzieningen niet voldoende? Dan kunt u een aanvraag doen voor ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bij uw gemeente. U krijgt dan mogelijk een maatwerkvoorziening, zoals thuiszorg, dagbesteding of een hulpmiddel.
- Een medewerker van de gemeente komt bij u langs of nodigt u uit voor een gesprek. Deze medewerker bespreekt met u de problemen en de mogelijke oplossingen.
- Na dit gesprek ontvangt u het besluit van de gemeente.
- Krijgt u inderdaad ondersteuning vanuit de Wmo? Dan bekijkt u samen met de gemeente welke zorgaanbieder u wilt. U kunt ook kiezen voor een persoonsgebonden budget om zelf zorg in te kopen.
Hoe komt het CAK aan mijn gegevens?
Zodra u hulp of ondersteuning krijgt, meldt uw gemeente u bij ons aan. Wij ontvangen hiervoor gegevens van u zoals uw adres en burgerlijke staat. U hoeft hier zelf niets voor te doen.
Minimabeleid
In sommige gemeenten hoeven bewoners met een laag inkomen geen eigen bijdrage te betalen. Dat heet 'minimabeleid'. Krijgt u hulp of ondersteuning in een gemeente met minimabeleid? Dan controleren we of u hiervoor in aanmerking komt. We ontvangen hiervoor uw inkomensgegevens van de Belastingdienst.
Het CAK gaat zorgvuldig om met uw persoonlijke gegevens. Wij gebruiken uw gegevens alleen om uw eigen bijdrage te berekenen. Lees meer over hoe we met uw gegevens omgaan.
Ik krijg (binnenkort) hulp of ondersteuning vanuit de Wmo. Wanneer krijg ik bericht van het CAK?
Als u voor het eerst hulp of ondersteuning krijgt, stuurt de gemeente uw gegevens naar het CAK. U krijgt dan een startbrief van ons met daarbij de beslissing over uw eigen bijdrage (beschikking). We vragen u om de gegevens op de beschikking te controleren. En uw contactgegevens aan ons door te geven. Vlak na de startbrief volgen de eerste facturen voor uw eigen bijdrage.
Uw beschikking blijft geldig totdat er iets verandert en we een nieuw besluit moeten nemen. Bijvoorbeeld als er iets verandert in uw situatie, of als de wet verandert. Dan krijgt u van ons een nieuwe beschikking.
Minderjarigen krijgen geen startbrief en geen beschikking. Pas als u bijna 18 jaar wordt, ontvangt u de eerste post van het CAK. Dat is een startbrief.
Wet- en regelgeving Wmo
Waar vind ik de wetten en regels voor de eigen bijdrage voor de Wmo?
Hulp en ondersteuning thuis vallen onder de Wmo 2015. De belangrijkste wet- en regelgeving (over de eigen bijdrage voor) vindt u in:
- Het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015
- De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015
Hierin staat beschreven welke ondersteuning en voorzieningen onder de wet vallen. Ook leest u welke partijen verantwoordelijk zijn voor de uitvoering, en dat het CAK de eigen bijdrage vaststelt en int. - Het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015
In dit besluit staat onder andere de berekening van de maximale periodebijdrage. Ook leest u hoe gemeenten hiervan mogen afwijken. - De Uitvoeringsregeling Wmo 2015
Hierin staan regels voor de uitvoering van de Wmo 2015.
Let op
Heeft u een indicatie voor beschermd wonen? Dit valt onder de Wmo 2015. U betaalt een eigen bijdrage voor zorg in een instelling.
Zelf online regelen
- Aanpassing van de eigen bijdrage aanvragen
- Adres wijzigen
- Als bewindvoerder of curator een cliënt aanmelden.
- Automatisch betalen via incasso machtiging
- Betalingsregeling aanvragen
- Bezwaar maken tegen onjuiste zorggegevens
- Eigen bijdrage zelf berekenen
- Gegevens van mijn partner of huishouden wijzigen of doorgeven
- Rekeningnummer wijzigen of doorgeven