Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden
Heeft u als zorgverlener zorg aan onverzekerde personen geleverd? Dan kunt u onder voorwaarden de kosten declareren. Wij behandelen de subsidieaanvragen en betalen de zorgverleners uit.
Twijfelt u via welke regeling u kunt declareren? Ga het na met dit schema:
Nieuws
Het CAK is bezig om digitaal declareren voor zorgverleners mogelijk te maken. Vanaf 4 november starten we de ketentest. Als deze test succesvol verloopt, wordt digitaal declareren voor zowel de OVV- als de SOV-regeling stapsgewijs mogelijk. Na de apothekers - voor wie dit nu al mogelijk is - kunnen dan ook huisartsen digitaal declareren. Andere zorggroepen volgen daarna.
In juli 2024 doen wij een nabetaling aan GGZ-instellingen. Het gaat om GGZ-zorg die in 2022 is verleend en bij ons is gedeclareerd.
Waarom vergoeden wij deze zorgkosten?
Door de invoering van het Zorgprestatiemodel (ZPM) heeft u te weinig vergoed gekregen. Dit blijkt uit een onderzoek dat Valuecare heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In het ZPM wordt indirecte tijd vergoed op basis van genormeerde tijd in plaats van werkelijk bestede tijd. Het ministerie heeft ons de opdracht gegeven u te compenseren voor deze werkelijk bestede tijd.
Wat vergoeden wij alsnog?
Voor consulten die vallen onder de regeling onverzekerbare vreemdelingen (OVV) ontvangt u een nabetaling van 16,4%. Voor de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden (SOV) is dit 16,1%. Deze vergoeding is berekend over het totaalbedrag dat u over 2022 vergoed heeft gekregen.
Zorgjaar | 2022 | 2023 |
---|---|---|
OVV consulten (individueel en groep) | 16,4% | 16,4% |
SOV consulten(individueel en groep) | 16,1% | 16,1% |
U krijgt twee brieven van ons
Op 25 juli krijgt u van ons een brief over de vergoeding. De bedragen maken wij op 1 augustus over. U ontvangt dan nog een brief met een specificatie van de bedragen.
Heeft u ook zorg uit 2023 gedeclareerd?
Dan ontvangt u hier in 2025 een nabetaling voor, volgens dezelfde percentages. Omdat wij in 2024 nog declaraties binnenkrijgen voor zorgjaar 2023, vindt de nabetaling volgend jaar plaats.
Voor het zorgjaar 2024 wordt nog onderzocht wat dit betekent voor de vergoedingen.
Wilt u meer weten?
Lees meer over het onderzoek van Valuecare
Heeft u medische zorg verleend aan een Oekraïense vluchteling met een BSN?
Dan kunt u de kosten digitaal declareren via de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). De dekking hiervan is ruimer dan alleen zorg uit het basispakket.
Ga voor meer informatie naar de website over de RMO.
Heeft u medische zorg verleend aan een Oekraïense vluchteling zonder een BSN?
Dan worden zorgkosten uit het basispakket nog steeds door ons vergoed. Ga naar Hoe vraag ik subsidie aan?
Heeft u zorg verleent aan derdelander die uit Oekraïne is gevlucht?
Derdelanders zijn vluchtelingen uit Oekraïne die niet de Oekraïense nationaliteit hebben en geen EU-burger* zijn. Vanaf 4 maart stopt de beschermingsmaatregel voor derdelanders die gevlucht zijn uit Oekraïne.
Daarom loopt de vergoeding van zorg aan deze groep niet meer via de Regeling Medische zorg aan Ontheemden (RMO), maar via de regeling onverzekerbare vreemdelingen (OVV).
*Of uit IJsland, Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein, Aruba, Curaçao of Sint-Maarten.
Lees ook de veelgestelde vragen over zorg aan Oekraïense vluchtelingen
Wilt u meer weten over de vergoeding van zorg die u verleent aan vluchtelingen uit Oekraïne? Bijvoorbeeld hoe u een vergoeding kunt aanvragen? Of welke zorg u vergoed krijgt? Bekijk dan de veelgestelde vragen. We updaten de vragen en antwoorden regelmatig.
Subsidie aanvragen
De subsidieregeling is voor alle zorgverleners in de 1e en 2e lijn. Zorgverleners maken kosten voor onverzekerden, omdat zij verplicht zijn noodzakelijke zorg te leveren. Met deze regeling kunt u als zorgverlener de kosten voor geleverde zorg declareren.
Zorg in het basispakket die medisch noodzakelijk is, kunt u declareren.
Lees meer over de voorwaarden van deze regeling.
U heeft als zorgverlener medische zorg uit het basispakket verleend aan een onverzekerde. Die kan de kosten niet (gedeeltelijk) zelf betalen. Als u hierdoor inkomsten verliest kunt u bij ons subsidie aanvragen. Bekijk eerst of u voldoet u aan de voorwaarden? Daarna volgt u onderstaande stappen.
Heeft u zorg verleend aan een onverzekerde patiënt en kan die de rekening niet zelf betalen? Dan kunt u deze zorg bij ons declareren.
Let op
Verleent u zorg aan een vluchteling uit Oekraïne en heeft die een Burgerservicenummer (BSN)? Declareer de zorg dan via de Regeling Medische zorg aan Ontheemden (RMO).
Lees meer over de RMO in ons nieuwsbericht.
U heeft als apotheek medische zorg uit het basispakket verleend aan een onverzekerde. Die kan de kosten niet (gedeeltelijk) zelf betalen. Als u hierdoor inkomsten verliest kunt u bij ons subsidie aanvragen. Voldoet u aan de voorwaarden? Lees dan hieronder hoe u subsidie aanvraagt.
U heeft zorg verleend aan een onverzekerde. U kunt de kosten declareren via deze regeling als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
U mag zorgkosten declareren tot uiterlijk 12 maanden ná het kwartaal waarin u de zorg heeft verleend.
Hieronder ziet u wanneer uw declaratie binnen moet zijn:
Zorg verleend in / DBC gesloten op: | Aanvraag uiterlijk binnen: |
---|---|
1 januari t/m 31 maart | 31 maart volgend jaar |
1 april t/m 30 juni | 30 juni volgend jaar |
1 juli t/m 30 september | 30 september volgend jaar |
1 oktober t/m 31 december | 31 december volgend jaar |
Langlopende DBC's
Loopt de zorg via de DBC-bekostiging? Dan geldt uiterlijk 12 maanden ná het kwartaal waarin de DBC gesloten is.
Heeft u bijvoorbeeld op 10 oktober 2024 zorg geleverd of de DBC gesloten? Zorg dan dat uw declaratie uiterlijk 31 december 2025 bij ons binnen is.
Formulieren
Vraagt u voor de eerste keer subsidie aan? Of wilt u weten hoe een subsidieaanvraag werkt? Lees dan meer over hoe u subsidie aanvraagt.
Welk formulier u gebruikt voor het aanvragen van subsidie, hangt af van uw situatie.
Apotheken
Huisartsen
Alle andere zorgverleners
Heeft u zorg verleend aan een onverzekerde patiënt? Dan kunt u subsidie aanvragen met het subsidieformulier (pdf, 499 kB) (16-11-2022).
Met een DAEB-overeenkomst wordt de medisch noodzakelijke zorg die u heeft geleverd een dienst van algemeen economisch belang (DAEB). Dit is een van de voorwaarden om de kosten voor deze zorg te declareren.
- DAEB-overeenkomst (pdf, 501 kB) (31-05-2022)
Let op
Stuur een kopie van een recent bankafschrift mee met de DAEB-overeenkomst. Hiermee controleren wij het rekeningnummer en de tenaamstelling. De bedragen mag u daarom onleesbaar maken.
Waarom is een DAEB-overeenkomst nodig?
Het verlenen van medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden is aangewezen als een dienst van algemeen economisch belang (DAEB). Daarom geeft de overheid daar een subsidie voor. Met die subsidie kunnen wij de zorgkosten vergoeden.
U sluit eenmalig een DAEB-overeenkomst af met het CAK. De medisch noodzakelijke zorg wordt zo een DAEB.
Subsidieregeling
Alle zorg uit het basispakket wordt volledig vergoed.
Hetzelfde geldt voor mondzorg. We vergoeden alleen mondzorg uit het basispakket, die medisch noodzakelijk is. Bijvoorbeeld kaakchirurgie of volledig uitneembare protheses.
Gaat het om tandheelkundige zorg aan een minderjarige (onder de 18 jaar)? Dan vergoeden we alle mondzorg die de basisverzekering dekt.
Op www.zorginstituutnederland.nl/basispakket kunt u lezen welke zorg er in het basispakket zit.
Het doel van de subsidieregeling is dat de financiële drempels die zorgverleners ervaren bij het verlenen van zorg aan onverzekerden worden weggenomen. Dit doen wij door de zorgkosten te vergoeden.
De overheid vindt het daarnaast belangrijk om de problematiek rondom onverzekerden op te lossen. Het gaat om een kwetsbare groep mensen die geen zorgverzekering heeft en meestal ook geen uitkering of huisvesting.
De regeling geldt niet voor de volgende groepen:
- Vluchtelingen uit Oekraïne met een burgerservicenummer (BSN). Deze zorgkosten kunt u declareren via de Regeling Medische zorg aan Ontheemden (RMO).
- Asielzoekers, gedetineerden, militairen en gemoedsbezwaarden.
- Mensen met 6 maanden betalingsachterstand van hun zorgpremie. Deze groep is bekend bij overheid en zorgverzekeraars en blijft verzekerd voor de basiszorg.
- Onverzekerbare vreemdelingen. Zij kunnen geen zorgverzekering afsluiten en moeten de kosten voor medische zorg zelf betalen. Als zij dat niet kunnen, kunt u als zorgverlener via een andere regeling een bijdrage vragen aan het CAK.
Lees meer over de verzekeringsplicht.
Contact
Heeft u vragen over uw declaratie of wilt u meer weten over de subsidieregeling?
Neem dan contact met ons op via het contactformulier, of via het telefoonnummer voor de subsidieregeling.