Over de Wlz
Heeft u blijvend 24 uur per dag zorg of toezicht nodig? Dan kunt u een indicatie aanvragen voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit doet u bij het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Het CIZ kijkt of u voldoet aan de voorwaarden voor de Wlz.
Tip
Met de Wlz-check op de website van het CIZ kunt u snel bepalen of u een aanvraag voor Wlz-zorg kunt doen. Met een Wlz-indicatie heeft u recht op passende zorg in een zorginstelling. U mag ook thuis (blijven) wonen als u dat wilt. Het zorgkantoor kijkt samen met u welke Wlz-zorg het beste past bij uw wensen en zorgbehoeften. Ook kunnen zij u helpen bij het maken van een keuze.U betaalt een eigen bijdrage voor de volgende Wlz-zorg:
- U woont volledig in een zorginstelling. Bijvoorbeeld een verpleeghuis of een instelling voor gehandicapten.
- U verblijft een aantal dagen in de week in een zorginstelling (deeltijdverblijf).
- U heeft een volledig pakket thuis of modulair pakket thuis (overbruggingszorg).
- U heeft een persoonsgebonden budget (pgb) voor zorg vanuit de Wlz.
- U woont in een instelling voor beschermd wonen. Deze ondersteuning valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), maar de eigen bijdrage is hetzelfde als voor de Wlz.
- U krijgt zorg in een ziekenhuis, omdat u wacht op een plek in een zorginstelling.
Een startbrief (kennisgeving) is een brief waarin staat dat wij uw gegevens in onze administratie hebben opgenomen. Het zorgkantoor of de gemeente heeft die gegevens bij ons aangeleverd, omdat u zorg of ondersteuning heeft ontvangen.
Er zijn 4 mogelijkheden:
- Vanaf de dag waarop u de sleutel van uw woning in de instelling krijgt. Of vanaf de dag dat u wordt opgenomen.
- Vanaf de startdatum van uw persoonsgebonden budget, de zorg uit uw modulair pakket thuis of uw volledig pakket thuis.
- Wacht u in het ziekenhuis op een plek in een zorginstelling? Dan betaalt u een eigen bijdrage vanaf de datum van de indicatie van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ).
- Ontvangt u thuis zorg en/of begeleiding, terwijl u wacht op een plek in een zorginstelling? Dan betaalt u een eigen bijdrage voor overbruggingszorg vanaf de datum van de indicatie van het CIZ. U betaalt pas de eigen bijdrage voor verblijf vanaf de dag dat er plek is in de zorginstelling.
Vertrekt u uit de zorginstelling? Of is de zorg gestopt? Wij krijgen dan de einddatum van de zorg door.
Het kan zijn dat u nog een factuur voor de hele maand ontvangt. U ontvangt dan de volgende maand een correctiefactuur. Heeft u te veel eigen bijdrage betaald? Dan storten wij dat bedrag terug. Of wij verrekenen het bedrag met een openstaande factuur.
Staat op de volgende factuur nog steeds geen einddatum? Geef dan de juiste einddatum aan ons door. U kunt onjuiste zorggegevens doorgeven met Mijn CAK. Wij vragen uw zorgaanbieder dan om de gegevens te controleren.
Tip
Gaat u binnenkort weer zelfstandig wonen en betaalt u nu de hoge eigen bijdrage? Dan geldt voor u mogelijk de 'Regeling terugkeer naar zelfstandig wonen'. U betaalt dan de laatste 4 maanden de lage eigen bijdrage. Vraag uw behandelend arts of zorgkantoor om meer informatie. Doe dit uiterlijk 4 maanden voordat u verhuist.
Zodra u zorg vanuit de Wlz ontvangt, stuurt het zorgkantoor uw gegevens naar het CAK. U hoeft zelf niets te doen.
- Van uw gemeente ontvangen wij uw persoonlijke gegevens zoals uw adres en burgerlijke staat.
- Van de Belastingdienst of UWV ontvangen wij daarna de gegevens van uw inkomen en vermogen. Met deze gegevens kunnen wij uw eigen bijdrage vaststellen.
Het CAK gaat zorgvuldig om met uw persoonlijke gegevens. Wij gebruiken uw gegevens alleen om uw eigen bijdrage te berekenen. Lees meer over hoe we met uw gegevens omgaan.
Heeft u een indicatie van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) voor langdurige zorg? Dan valt uw zorg onder de Wet langdurige zorg.