Ik heb mijn AOW veranderd bij de SVB. Wat nu?
Woont u of uw partner in een zorginstelling en krijgt u of uw partner een AOW? Dan kunt u bij de SVB uw AOW voor gehuwden veranderen naar een AOW voor ongehuwden. Als u daarvoor kiest, dan krijgt u een hoger AOW-pensioen. Een AOW voor ongehuwden kan soms (grote) gevolgen hebben voor uw eigen bijdrage. Wij hebben de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet.
Tip
Met onze Eigen bijdrage rekenhulp kunt u zelf een proefberekening maken van de hoogte van uw eigen bijdrage. Zo weet u ongeveer wat er verandert aan uw eigen bijdrage als u ervoor kiest om uw AOW te veranderen bij de SVB. Houd er rekening mee dat u bij een AOW voor ongehuwden alleenstaand bent voor de berekening van uw eigen bijdrage. Vul daarom alleen uw eigen inkomen en/of vermogen in de rekenhulp.Wij adviseren u om de meest gestelde vragen goed door te nemen voordat u besluit om uw AOW te veranderen.
Voordat u de AOW verandert
Wat zijn de voor- en nadelen?
Wij kunnen u niet adviseren over de voor- en nadelen. Dit verschilt namelijk per situatie. Een AOW voor ongehuwden kan soms nadeliger zijn voor uw eigen bijdrage van het CAK. Daarom is het belangrijk dat u op de hoogte bent van alle financiële gevolgen.De mogelijke gevolgen op een rij:
- Uw AOW-bedrag verandert.
- De berekening van uw eigen bijdrage verandert. Hierdoor kan uw eigen bijdrage omhoog gaan.
- Uw belasting kan wijzigen. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag en/of zorgtoeslag van de Belastingdienst.
- Krijgt u een aanvullend pensioen van een pensioenfonds of verzekeraar? Dan kan deze lager of hoger worden.
Tip
Bereken de hoogte van uw eigen bijdrage met onze Eigen bijdrage rekenhulp. Zo kunt u zien wat uw eigen bijdrage wordt bij een AOW voor ongehuwden en bij een AOW voor gehuwden.Wat zijn de gevolgen voor mijn eigen bijdrage?
Met een AOW voor ongehuwden bent u voor de berekening van de eigen bijdrage alleenstaand. Hierdoor verandert uw eigen bijdrage omdat:- het inkomen en/of vermogen van uw partner niet meer meetelt,
- u een hoger AOW-bedrag krijgt.
Houd er rekening mee dat wij uw eigen bijdrage berekenen met uw inkomen en/of vermogen van 2 jaar geleden. Dit betekent dat wij over 2 jaar uw eigen bijdrage berekenen met uw hogere AOW-pensioen. Dan stijgt uw eigen bijdrage dus ook.
Meer informatie over de AOW-bedragen vindt u op www.svb.nl/aow.
Heeft u een partner die thuis woont?
Bij een AOW voor gehuwden betaalt u altijd een lage eigen bijdrage als uw partner thuis woont. Bij een AOW voor ongehuwden gaat u in de meeste gevallen na 4 maanden de hoge eigen bijdrage betalen. Hierdoor gaat u meestal meer eigen bijdrage betalen.Lees meer over hoge of lage eigen bijdrage.
Let op
Krijgt uw partner hulp of ondersteuning thuis vanuit de Wmo? Dan is uw partner vrijgesteld van deze eigen bijdrage omdat u al een eigen bijdrage voor de Wlz of beschermd wonen betaalt. Bij een AOW voor ongehuwden moet uw partner wel een eigen bijdrage betalen.Krijgt alleen uw partner een AOW?
Bij een AOW voor gehuwden berekenen wij uw eigen bijdrage met een gezamenlijk inkomen en/of vermogen. Krijgt uw partner een AOW voor ongehuwden? Dan bent u voor de berekening van de eigen bijdrage alleenstaand. In dat geval telt alleen nog uw inkomen en/of vermogen mee voor de berekening van de eigen bijdrage. Daardoor kan de hoogte van uw eigen bijdrage veranderen.Ik woon al een tijd in een zorginstelling. Kan ik mijn AOW nog veranderen?
Dat is mogelijk. Vanaf het moment dat u niet meer samenwoont, kunt u kiezen voor een AOW voor ongehuwden. Ook als u al enige tijd niet meer samenwoont. Houd er wel rekening mee dat de SVB uw AOW tot maximaal 1 jaar terug kan veranderen in een AOW voor ongehuwden.Waar moet ik nog meer rekening mee houden?
Naast de eigen bijdrage, kan het veranderen van uw AOW ook andere financiële gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan uw belasting en/of toeslagen van de Belastingdienst. Of een aanvullend pensioen van uw pensioenfonds. Laat u dus eerst goed informeren door andere organisaties voordat u uw AOW verandert.Ik vind het moeilijk om een keuze te maken. Wie kan mij helpen?
Komt u er zelf niet uit? Of heeft u iemand nodig die u op weg helpt? Dan kan een cliëntondersteuner (gratis) met u meedenken. Hiervoor kunt u meestal terecht bij de gemeente. Ook kunt u (tegen betaling) een financieel adviseur inschakelen.Lees meer over (gratis) cliëntondersteuning
Uw AOW is veranderd bij de SVB
Moet ik een wijziging van mijn AOW doorgeven aan het CAK?
Ja. U moet zo snel mogelijk uw wijziging aan ons doorgeven. Stuur ons een bericht via het contactformulier waarin u aangeeft vanaf wanneer uw AOW is gewijzigd bij de SVB. Houd er rekening mee dat wij uw eigen bijdrage aanpassen nadat wij uw gegevens hebben gecontroleerd bij de SVB.Vanaf wanneer verandert mijn eigen bijdrage?
De berekening van uw eigen bijdrage verandert vanaf de datum dat uw AOW is gewijzigd door de SVB. U ontvangt de nieuwe berekening nadat wij uw wijziging hebben verwerkt. Houd er rekening mee dat het een aantal weken kan duren.Kan ik mijn AOW weer veranderen in een AOW voor gehuwden?
Is een AOW voor ongehuwden toch nadelig voor u? Dan is het vanaf nu mogelijk om bij de SVB uw AOW voor één keer om te zetten naar een AOW voor gehuwden. Dat kan alleen met een datum in de toekomst.Geeft u uw wijziging vóór de eerste dag van de maand door aan de SVB en wordt deze toegewezen? Dan krijgt u de maand daarna weer een AOW voor gehuwden.
Heeft u vragen over het veranderen van uw AOW? Neem dan contact op met uw SVB-kantoor.
Let op
U moet een wijziging van uw AOW altijd aan ons doorgeven. Geef de wijziging pas aan ons door als de SVB uw AOW heeft veranderd. Daarna passen wij uw eigen bijdrage aan vanaf de datum dat u weer een AOW voor gehuwden krijgt.Houd er rekening mee dat deze aanpassing alleen mogelijk is met een datum in de toekomst.
U heeft een brief ontvangen over uw AOW
Ik heb een brief ontvangen van de SVB maar krijg geen zorg (meer). Wat nu?
U heeft een brief ontvangen omdat u een AOW voor ongehuwden krijgt. De SVB informeert u dat zij hun beleidsregels hebben aangepast. Daardoor is het mogelijk om uw AOW weer te veranderen naar een AOW voor gehuwden. Dat kan voordeliger zijn voor iemand die een eigen bijdrage betaalt voor Wlz-zorg of beschermd wonen.Krijgt u geen zorg? Dan hoeft u uiteraard geen eigen bijdrage te betalen.
Heeft u een andere vraag over de brief van de SVB? Neem dan contact op met uw SVB-kantoor.
Overig
Mijn vraag staat hier niet bij. Wat kan ik nu doen?
- Heeft u een vraag over uw eigen bijdrage? Of over de brief van het CAK? Neem dan contact met ons op.
- Heeft u een vraag over uw AOW-pensioen? Of over de brief van de SVB? Neem dan contact op met uw SVB-kantoor.