Veelgestelde vragen factuur en jaarafrekening
Op deze pagina vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over de factuur en de jaarafrekening. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.
Algemeen
Hoe kan ik mijn gezinslid afmelden?
Staat uw gezinslid op de jaarafrekening, maar klopt dat niet? Bijvoorbeeld omdat uw gezinslid een eigen zorgverzekering heeft? Geef dit dan door aan de zorgverzekeraar in uw woonland. Die melden uw gezinslid bij ons af. Lees meer over het afmelden van gezinsleden
Kan mijn gezinslid ook zelf de jaarafrekening betalen?
Ja dat kan. De rekening staat op uw naam omdat u in Nederland werkt. En uw gezinsleden op grond daarvan recht hebben op een zorgverzekering via het CAK. Maar uw gezinslid mag ook zelf betalen. Vergeet dan niet bij de betaling het betalingskenmerk in te vullen.
Wat zijn de regels voor telewerken?
Heeft u een in Nederland gevestigde werkgever, maar woont u zelf over de grens en telewerkt u veel vanuit uw woonland? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw zorgverzekering en die van uw meeverzekerde gezinsleden. Lees meer over telewerken
Hoe ziet een factuur eruit?
Wilt u weten hoe een factuur eruit ziet? Bekijk dan het voorbeeld hieronder. In de bijlage vindt u ook uitleg van de begrippen.
Let op: de bedragen in onderstaande factuur zijn verzonnen. U kunt hier geen rechten aan ontlenen.
Hoe ziet een jaarafrekening eruit?
Wilt u weten hoe een jaarafrekening eruit ziet? Bekijk dan de voorbeelden hieronder. In de bijlage vindt u ook uitleg van de begrippen.
Let op: de bedragen in onderstaande jaarafrekeningen zijn verzonnen. U kunt hier geen rechten aan ontlenen.
Voorbeeld jaarafrekening als u nog moet bijbetalen (pdf, 45 kB)
Voorbeeld jaarafrekening als u geld terugkrijgt (pdf, 57 kB)
Over betalen
Hoeveel tijd heb ik om te betalen?
Factuur
Op de factuur rust geen betaalverplichting. Dit betekent dat u deze rekening niet hoeft te betalen. Het mag wel, bijvoorbeeld in maandelijkse termijnen. Als u dan de jaarafrekening krijgt hoeft u niet in één keer een groot bedrag te betalen.
Jaarafrekening
De jaarafrekening moet u binnen 6 weken betalen.
Ik heb bezwaar gemaakt. Hoef ik dan niet te betalen?
Ook als u bezwaar maakt tegen een jaarafrekening, bent u wettelijk verplicht de rekening binnen 6 weken te betalen. U mag niet wachten op de uitslag van uw bezwaar.
Wat gebeurt er als ik niet op tijd betaal?
Blijkt uit uw jaarafrekening dat u het afgelopen jaar helemaal niet of te weinig heeft betaald? Dan heeft u 6 weken om dit bedrag aan ons over te maken. U kunt ook een betalingsregeling afspreken.
Herinnering
Lukt het u niet om binnen 6 weken te betalen en neemt u ook geen contact met ons op over een betalingsregeling? Dan sturen wij u een herinnering. U krijgt dan nog 2 weken om te betalen.
Aanmaning
Als u nog steeds niet betaalt, sturen wij u een aanmaning. Dat is uw laatste mogelijkheid om de jaarafrekening te betalen. U heeft daar 2 weken de tijd voor.
Deurwaarder
Heeft u na de herinnering en aanmaning nog niet betaald, dan schakelen wij de deurwaarder in. Het bedrag dat u moet betalen wordt dan hoger. U betaalt namelijk ook de incassokosten van de deurwaarder.
Soms meldt de deurwaarder ons dat u op dat moment echt niet kunt betalen. Dan stoppen wij de incasso tijdelijk. De deurwaarder controleert 1 keer per jaar of u op een later tijdstip wel kunt betalen. Als dat zo is, dan starten wij de incasso weer.
Over geld terugkrijgen
Ik krijg geld terug van het CAK. Hoelang duurt dat?
Wij maken het bedrag zo snel mogelijk aan u over. In ieder geval binnen 6 weken. Dat kan alleen als wij uw bankrekeningnummer hebben.
Hebben wij nog geen bankrekeningnummer van u? Geef dan zo snel mogelijk uw bankgegevens aan ons door. Zodra wij uw gegevens hebben verwerkt, maken wij het bedrag aan u over.
Krijg ik rente over een terugbetaling?
Heeft u over een jaar te veel betaald en krijgt u geld van ons terug? Dan krijgt u over dit bedrag rente. De hoogte van deze heffingsrente is wettelijk vastgelegd en staat op uw jaarafrekening. De rente gaat in na afloop van het zorgjaar tot aan het moment van terugbetaling.
Voorbeeld: u krijgt op 15 maart 2022 geld terug over zorgjaar 2021. De rente berekenen wij dan over de periode 1 januari 2022 tot 15 maart 2022.
Over hulp bij betalen
Kan ik een betalingsregeling afspreken?
Ja, dat kan. Lees hoe het werkt op de pagina over de betalingsregeling.
Werkt het CAK mee aan schuldhulpverlening?
Als u in Nederland werkt, kunt u in Nederland hulp krijgen bij het aflossen van uw schulden. Dit noemen we de Minnelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (MSNP).
Als de schuldhulpverlener is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK), dan schelden wij een deel van uw openstaande schuld kwijt. Het gaat dan om het bedrag dat overblijft, nadat wij geld via de schuldhulpverlening hebben ontvangen.
Ontvangt u in uw woonland hulp bij de aflossing van uw schulden? Dan beoordelen wij uw situatie apart. Deelname aan een wettelijke schuldsaneringsregeling verschilt namelijk per verdragsland.
Kunnen mijn gezinsleden zorgtoeslag aanvragen?
Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten voor uw Nederlandse zorgverzekering. Of u zorgtoeslag krijgt, hangt af van uw inkomen en het inkomen van uw partner. Kijk voor de voorwaarden en voor meer informatie op de website van de Belastingdienst. Uw meeverzekerde kinderen van 18 jaar en ouder kunnen zelfstandig zorgtoeslag aanvragen.