Nieuwe rekenmethode per 1 januari 2023
Per 1 januari 2023 is de rekenmethode veranderd voor de woonlandfactor die wij op de verdragsbijdrage toepassen.
Nieuwe rekenmethode
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt de woonlandfactoren elk jaar opnieuw vast. Sinds 1 januari 2023 gebruikt het ministerie hiervoor een nieuwe rekenmethode met cijfers van A System of Health Accounts. Deze zorgcijfers zijn actueler, transparanter en bruikbaar voor de lange termijn.
Voor de meeste landen is er niet veel veranderd. Voor sommige landen zoals Litouwen, Noorwegen en IJsland is de woonlandfactor zelfs flink (soms dankzij het tijdelijke maximum) gedaald. Maar voor een aantal landen zoals België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Finland, Kroatië, Liechtenstein, Luxemburg, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland betekende dit een forse stijging van de woonlandfactor.
Verzachtende maatregelen
Om de effecten van de invoering van de nieuwe rekenmethode te verzachten, heeft het ministerie voor 2023 twee maatregelen genomen.
- Een driejaarlijks gemiddelde: de woonlandfactor voor 2023 is een gemiddelde van de factoren in 2021, 2022 en 2023.
- Een maximum van 1: meerdere landen komen op een woonlandfactor van boven de 1, die worden allemaal naar beneden afgerond.
Meer informatie
- Meer informatie over de aanpassing van de Zorgwet en een toelichting op de nieuwe rekenmethode is gepubliceerd in de Staatscourant van 4 november 2022 (pdf, 607 kB). Let op: de woonlandfactoren voor Malta, Marokko, Montenegro en Noord-Macedonië in deze Staatscourant zijn later nog aangepast. De juiste waarden vindt u in ons overzicht.