Voor een medische behandeling naar een ander land
Wilt u speciaal voor een medische behandeling naar een ander land dan uw woonland of Nederland? Overleg dan eerst met de zorgverzekeraar in uw woonland. Dan weet u of de behandeling vergoed wordt of dat u de kosten (deels) zelf moet betalen.
Goed om te weten
U komt alleen in aanmerking voor vergoeding van de behandeling als:
- u zelf in een EU/EER-land, Verenigd Koninkrijk of Zwitserland woont;
- u de medische behandeling ondergaat in een EU/EER-land, Verenigd Koninkrijk of Zwitserland;
- u verzekerd bent via het CAK.
Zo werkt het
Neem contact op met uw zorgverzekeraar
Neem van tevoren contact op met de zorgverzekeraar waar u bent ingeschreven in uw woonland. Deze zorgverzekeraar stuurt uw aanvraag door naar ons.
CAK beoordeelt uw aanvraag
Wij bekijken of uw behandeling voldoet aan een aantal voorwaarden:
- De behandeling zit in het wettelijke zorgpakket van uw woonland.
- U kunt de behandeling in uw woonland niet op tijd krijgen.
- De behandeling zit in het wettelijke zorgpakket van het land waar u naartoe gaat voor behandeling
De kosten van uw behandeling betalen wij aan het land waar u de behandeling krijgt. Daarom moet de behandeling ook onderdeel zijn van het wettelijke zorgpakket in het land waar u naartoe gaat.
We laten u vervolgens per brief weten wat wel en wat niet vergoed wordt.
Tip
In sommige landen beslist uw ziekenfonds zelf over uw aanvraag. U krijgt dan bericht van uw ziekenfonds. Dat is het geval als u in het Griekse deel van Cyprus, of in Ierland, Spanje, Portugal, Finland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk of Noorwegen woont.
Zonder toestemming
Gaat u zonder overleg of toestemming naar het buitenland voor een medische behandeling? U loopt dan het risico dat u geen of maar een gedeeltelijke vergoeding krijgt. U kunt de rekening achteraf bij ons declareren.
Wij bekijken dan of u recht heeft op een vergoeding van uw kosten volgens de regels van het Nederlands basispakket (Nederlands tarief).
Let op
Als u naar Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk gaat, moet u altijd vooraf toestemming aanvragen voor een medische behandeling. Gaat u zonder toestemming? Dan kunt u achteraf geen kosten bij ons declareren.
Meld u bij de dokter of het ziekenhuis in het buitenland
Hebben wij uw behandeling vooraf bekeken en komt u in aanmerking voor vergoeding van de kosten? Dan krijgt u van ons een document S2. Dit document laat u zien aan de dokter of het ziekenhuis in het buitenland. Zij weten dan dat zij de kosten van uw behandeling met de lokale zorgverzekeraar kunnen verrekenen.
Kosten declareren
Als u vooraf heeft overlegd over uw behandeling weet u wat wel en wat niet vergoed wordt. Wij betalen de afgesproken kosten aan het land waar u behandeld bent. Het kan voorkomen dat u sommige kosten toch zelf moet betalen aan de behandelaar in het buitenland. U kunt deze kosten bij ons indienen. Dit kan ook als u vooraf niet heeft overlegd over de behandeling.
Gebruik hiervoor het Declaratieformulier kosten medische zorg Europa (pdf, 325 kB). Met het formulier stuurt u de volgende documenten mee:
- originele nota's
- betaalbewijzen
- verwijsbrieven
- recepten en/of voorschriften van de arts
- behandelverslag
Tarieven
Wij bekijken of u recht heeft op een vergoeding van uw kosten volgens de regels van het Nederlandse basispakket (Nederlands tarief).
Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk
Gaat u voor een medische behandeling naar Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk? En heeft u niet vooraf toestemming gevraagd? Dan kunt u helaas geen kosten achteraf declareren.
Let op
- Kosten gemaakt in uw woonland moet u declareren bij uw zorgverzekeraar in uw woonland.
- Kosten gemaakt in Nederland moet u declareren bij het Zilveren Kruis, Groep Buitenlands Recht.