Verdragsbijdrage
U betaalt een verdragsbijdrage voor de basiszorg in het land waar u woont. En als u in een EU/EER-land, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk woont, bent u ook verzekerd voor basiszorg in Nederland en medisch noodzakelijke zorg in een aantal landen in Europa.
Goed om te weten
- De verdragsbijdrage houden wij elke maand in op uw pensioen(en) of uitkering.
- De verdragsbijdrage bestaat uit een vast bedrag, inkomensafhankelijke bedragen en een woonlandfactor.
- Voor meeverzekerde gezinsleden jonger dan 18 jaar betaalt u geen verdragsbijdrage.
- U betaalt geen zorgpremie aan de zorgverzekeraar in uw woonland (uitgezonderd aanvullende verzekeringen of eigen bijdrage/risico).
Hoeveel betaal ik?
De verdragsbijdrage is opgebouwd uit een vast bedrag, inkomensafhankelijke bedragen, een woonlandfactor en het aantal verzekerde personen. Hoe hoog uw verdragsbijdrage is, hangt dus (deels) af van uw inkomen en woonland en wordt berekend door uw pensioenfonds(en) of uitkeringsinstantie. Daarom is het moeilijk om van tevoren precies te zeggen hoeveel u betaalt. De exacte bedragen vindt u terug op de maandelijkse specificatie van uw pensioenfonds(en) of uitkeringsinstantie.
Tip
U kunt met onze rekenmodule wel zelf uitrekenen wat u ongeveer over een heel jaar gaat betalen.
Vast bedrag
U betaalt voor uzelf en elk meeverzekerd gezinslid van 18 jaar en ouder een vast bedrag. Dit noemen we de nominale bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit bedrag verandert elk jaar en wordt vastgesteld door de minister van VWS.
Inkomensafhankelijke bedragen
De inkomensafhankelijke bedragen komen overeen met de percentages voor de Zvw en Wet langdurige zorg (Wlz). Dit zijn percentages van uw inkomen. Ook de percentages veranderen elk jaar en worden vastgesteld door de minister van VWS. Heeft u meerdere pensioenen? Dan betaalt u over elk pensioen deze percentages.
Let op
Heeft u een WAO/WIA- of Anw-uitkering? Dan betaalt uw uitkeringsinstantie een Zvw-werkgeversheffing voor u. Over dit inkomen betaalt u dan geen inkomensafhankelijke Zvw-bijdrage aan het CAK.
Heffingskortingen
Heeft u recht op heffingskortingen? Dan brengen wij die in mindering op het inkomensafhankelijke Wlz-bedrag. Lees meer over heffingskortingen.
Woonlandfactor
De woonlandfactor verschilt per land.
Nominale bijdrage Zvw x aantal verzekerden | |
Zvw-% x inkomen | |
Wlz-% x inkomen | + |
Subtotaal | |
Woonlandfactor | x |
Verdragsbijdrage |
Bekijk de woonlandfactoren, nominale bijdrage en Zvw- en Wlz-percentages per jaar
Hoe betaal ik de verdragsbijdrage?
U hoeft hier zelf niets voor te doen. Wij geven uw pensioenfonds(en) of uitkeringsinstantie opdracht elke maand de verdragsbijdrage in te houden.
Hoe werkt dat dan?
Wij geven geen bedragen door omdat wij de hoogte van uw maandelijkse uitkering niet precies weten. Uw pensioenfonds(en) of uitkeringinstantie berekent zelf hoeveel zij moeten inhouden op uw pensioen of uitkering.
Meer dan 1 pensioen
Heeft u meerdere pensioenen? Dan houdt één pensioenfonds elke maand de nominale bijdrage in. Meestal is dat de SVB. Alle pensioenfondsen (inclusief de SVB) houden de Zvw- en Wlz-percentages in op uw inkomen.
Tip
Soms kan uw pensioenfonds of uitkeringsinstantie niet meteen vanaf het begin de verdragsbijdrage inhouden. Bijvoorbeeld omdat de inschrijfdatum in het verleden ligt. Houd er dan rekening mee dat u de gemiste maand(en) later zelf moet betalen als u de jaarafrekening krijgt. Dit geldt ook als uw pensioeninstantie helemaal niets kan inhouden.
Krijg ik nog een overzicht van wat ik betaald heb?
Jazeker, u krijgt na afloop van elk jaar een jaarafrekening van ons. Die krijgt u pas in juli, augustus of september omdat wij moeten wachten op gegevens van uw pensioenfonds(en) of uitkeringsinstantie en de Belastingdienst.
Op de jaarafrekening staat wat uw pensioenfonds(en) of uitkeringinstantie dat jaar heeft ingehouden. En wat u volgens de inkomensgegevens van de Belastingdienst had moeten betalen. U ziet dan meteen of u precies genoeg heeft betaald, geld terug krijgt of nog moet bijbetalen.
Waarom betaal ik een verdragsbijdrage?
Omdat u een pensioen of uitkering uit Nederland heeft, blijft Nederland verantwoordelijk voor uw zorgkosten. Dat heeft Nederland afgesproken met het land waar u woont en een aantal andere landen. Dit noemen wij de verdragslanden.
Meer informatie
Lees meer over de verdragsbijdrage in artikel 69 van de Zorgverzekeringswet