Woonlandfactor
In elk land is de zorg anders. Via de woonlandfactor houden we daar rekening mee. Zodat u niet te veel of te weinig betaalt voor de zorg die u krijgt in uw woonland. Hier leest u alles over de woonlandfactor.
Goed om te weten
- De woonlandfactor verschilt per land.
- De woonlandfactor in Nederland is 1.
- De woonlandfactoren worden elk jaar opnieuw vastgesteld.
- De woonlandfactor passen wij toe op uw verdragsbijdrage.
- De woonlandfactor vindt u terug op uw jaarafrekening.
Wat is een woonlandfactor?
In het buitenland zijn de kosten voor zorg vaak anders dan in Nederland. En ook wat wel en niet verzekerd is, verschilt per land. Soms is de zorg daardoor duurder. Maar meestal is de zorg in het land waar u woont juist goedkoper dan in Nederland.
De woonlandfactor is een getal dat we vermenigvuldigen met uw verdragsbijdrage. Dit getal staat voor de verhouding tussen (de kosten) van het zorgpakket in Nederland en het land waar u woont. Zo is in 2024 bijvoorbeeld de woonlandfactor in Marokko 0,0219.
Hoe passen wij de woonlandfactor toe?
De woonlandfactor is een stap in de berekening van uw verdragsbijdrage. De berekening vindt u terug op uw jaarafrekening. Dat doen we zo:
(vast bedrag per verzekerde + inkomensafhankelijke bedragen) x woonlandfactor = verdragsbijdrage
Vast bedrag
U betaalt voor uzelf en elk meeverzekerd gezinslid van 18 jaar en ouder een vast bedrag. Dit noemen we de nominale bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit bedrag verandert elk jaar, maar is voor elk land hetzelfde.
Inkomensafhankelijke bedragen
In de verdragsbijdrage zitten verder ook twee inkomensafhankelijke bedragen. Die komen overeen met de percentages die u in Nederland zou betalen voor de Zvw en Wet langdurige zorg (Wlz). Heeft u meerdere pensioenen? Dan betaalt u over elk pensioen deze percentages.
Voor meeverzekerde gezinsleden jonger dan 18 jaar betaalt u niets.
Wie stelt de woonlandfactoren vast?
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt ieder jaar opnieuw de woonlandfactoren, de nominale premie Zvw (het vaste bedrag voor uzelf) en de percentages voor de inkomensafhankelijke bijdragen Zvw en Wlz (het bedrag dat past bij uw inkomen) vast. De minister gebruikt hiervoor een rekenmethode met cijfers van A System of Health Accounts.
Woonlandfactor bij verhuizing
Verhuist u naar een ander land? Dan berekenen wij de woonlandfactor naar rato (een zogenoemde gewogen woonlandfactor).
Voorbeeld
U woont in België en verhuist per 1 juli naar Duitsland. In dat kalenderjaar heeft u dus 6 maanden in België gewoond en 6 maanden in Duitsland. De woonlandfactor in België is 0,8 en in Duitsland 0,9.
Berekening: (6/12mnd) x 0,8 + (6/12mnd) x 0,9 = 0,85
Tip
Benieuwd hoe hoog de woonlandfactor in uw woonland dit jaar is? Bekijk dan ons overzicht met woonlandfactoren, Zvw- en Wlz-bijdragen.